Απογαλακτισμός


Περιλαμβάνει την εισαγωγή συμπληρωματικών στερεών τροφών στο διατροφολόγιο ενός μωρού, το οποίο μέχρι τώρα σιτιζόταν με μητρικό ή γάλα φόρμουλας.

Η ηλικία που πρέπει να ξεκινήσει ο απογαλακτισμός έχει γίνει αμφιλεγόμενο θέμα στις μέρες μας. Το υπουργείο υγείας της στο Ηνωμένο βασίλειο υποστηρίζει πως πρέπει αν γίνετε μεταξύ 4-6 μηνών με βάση τις εντολές του παιδίατρου ή παιδο-διατροφολόγου ενώ ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας υποστηρίζει πως ο απογαλακτισμός δεν πρέπει να ξεκινάει πριν τον 6ο μήνα.

Γι’αυτό τον λόγο έχουν οριστεί κάποια ενδεικτικά στοιχεία όπου στο κάθε βρέφος θα ορίζετε ξεχωριστά πότε πρέπει να είναι η κατάλληλη στιγμή απογαλακτισμού (όχι πριν από τους 4 μήνες). Ένα βρέφος θεωρείτε έτοιμο όταν-

·         Βάζει παιχνίδια και άλλα αντικείμενα από μόνο του στο στόμα.

·         Μασά τις γροθιές του

·         Δείχνει ενδιαφέρον όταν κάποιος άλλος τρώει.

·         Δείχνει πολύ πεινασμένο λίγο μετά τη σίτιση με γάλα

Ο απογαλακτισμός ξεκινάει με την εισαγωγή ενός μαλακού πουρέ μια φορά την ημέρα. Αυτό μπορεί να είναι κρέμα δημητριακών, πολτοποιημένα μαλακά φρούτα (μπανάνα, αχλάδι, μήλο) ή λαχανικά (καρότο, γλυκοπατάτα, πατάτα). Όταν δείτε πως το βρέφος τα χειρίζεται εύκολα τότε εισάγετε 2ο ή και 3ο γεύμα από αυτά ημερησίως (πρόγευμα- μεσημεριανό- βραδινό) με ενδιάμεσα γάλα μητρικό ή φόρμουλα.

Προσπαθήστε να ξεκινήσετε με λαχανικά. Σε πολλές περιπτώσεις τα λαχανικά δεν είναι αποδεκτά όταν είναι μετά την εισαγωγή των γλυκών σε γεύση φρούτων.

Σίγα σιγά θα πρέπει να αλλάζει και η υφή της τροφής από μαλακή πολτοποιημένη σε πολτοποιημένη με μικρά κομματάκια φαγητού. Σε ηλικία περίπου 7 μηνών ξεκινήστε να βάζετε κρέας, φακές ή ρύζι στο πολτό λαχανικών και πατάτας/ γλυκοπατάτας. Σε αυτή την ηλικία μπορείτε να δώσετε ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι και τυρί (ημι-άπαχο μετά την ηλικία των 2 και άπαχο μετά την ηλικία των 5).

Σταδιακά δώστε μαλακά μαγειρεμένα φαγητά στο μέγεθος του δακτύλου σας έτσι ώστε το μωρό να μπορεί να τα βάλει στη παλάμη του να το περιεργαστεί και να προσπαθήσει σιγά σιγά να σιτίζετε από μόνο του.

Περί την ηλικία των 9 μηνών το μωρό σας θα μπορεί να τρώει φαγητό κομμένο σε μικρά κομματάκια. Μπορεί να καταναλώσει μεγάλη ποικιλία φαγητών όπως ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, φρούτα, λαχανικά, κρέας ψάρι, αυγό, όσπρια και γαλακτοκομικά.

Σε κανένα στάδιο μέχρι τώρα δεν θα πρέπει αν προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, σάκχαρα ή μέλι στο φαγητό του μωρού. Στην ηλικία των 12 μηνών το μωρό είναι σε θέση να ακολουθεί το διατροφολόγιο όλης της οικογένειας με 3 γεύματα και ενδιάμεσα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσπαθήστε να δίνετε φαγητά που περιέχουν σίδηρο.

Ροφήματα- μέχρι τους 12 μήνες ως κύριο ρόφημα θα πρέπει να είναι το μητρικό η γάλα φόρμουλας αλλά όχι σε ποσότητες περισσότερο από 600μλ ημερησίως. Το νερό είναι αποδεκτό από την έναρξη των στερεών τροφών και όσο θέλει το μωρό. Αποφύγετε χυμούς φρούτων αφού μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα όταν δίνονται πολύ συχνά. Μην δίνετε ροφήματα με επιπρόσθετα σάκχαρα όπως σκουός και ανθρακούχα ποτά και ροφήματα με καφεΐνη όπως τσάι και καφέ.

Συμπεριφορά γονιών κατά τη διάρκεια γεύματος

Καταρχήν είναι σωστό οι γονείς να κάθονται στο τραπέζι μαζί με το μωρό και τρώνε σαν οικογένεια και όχι μπροστά στη τηλεόραση ή να τρέχουμε το μωρό από πίσω με το κουτάλι.

Οι γονείς δεν πρέπει να είναι πιεστικοί κατά τη διάρκεια των γευμάτων και θα πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν τα σημάδια του παιδιού όταν του δείχνει πως δεν θέλει άλλο φαγητό. Η πίεση κατά τη διάρκεια των γευμάτων οδηγεί στο σχηματισμό λανθασμένης αντίληψης του μωρού προς το φαγητό.

Μην αποθαρρυνθείτε όταν δεν τους αρέσει κάποιο φαγητό. Δοκιμάστε ξανά μετά από λίγες μέρες. Μπορεί να χρειαστεί να προσφέρετε ένα φαγητό 10-15 φορές μέχρι να γίνει αποδεκτό.

Μην τους θυμώσετε, μην δυσανασχετήσετε όταν ρίξουν το ποτήρι με το νερό ή το πιάτο με το φαγητό στη προσπάθεια τους να φάνε από μόνα τους αφού οδηγεί στο σχηματισμό λανθασμένης αντίληψης του μωρού προς το φαγητό και φόβο να δοκιμάσουν να τραφούν από μόνα τους στη συνέχεια. Και εσείς στην ηλικία τους ρίξατε το πιάτο και ποτήρι πολλές φορές στο πάτωμα.

Από την ηλικία των 12-18 μηνών συνήθως εμφανίζετε νεοφοβία στα μωρά όπου φοβούνται να δοκιμάσουν κάποιο καινούργιο φαγητό (ιδίως σε αυτά που δεν έχουν δοκιμάσει πολλά φαγητά πριν την ηλικία των 12 μηνών). Δώστε χρόνο και αυτό ξεπερνιέται πριν την ηλικία των 2.


πίσω...